Rotumääritelmä

BEAGLE  (BEAGLE)

Alkuperämaa: Iso-Britannia

KÄYTTÖTARKOITUS: Ajava koira.

FCI:N LUOKITUS: Ryhmä 6 ajavat ja jäljestävät koirat alaryhmä 1.3 pienet ajokoirat Käyttökoetulos vaaditaan.

LYHYT HISTORIAOSUUS: Beagle on oletettavasti jalostettu omaa kokoaan suuremmasta englanninkettukoirasta metsästämään lähinnä jänistä jalan liikkuvan metsästäjän kanssa. Beaglea käytetään edelleen myös ajuemetsästykseen. Beagle on touhukas, innokas pieni koira, täynnä tarmoa ja intoa, aina valmis kaikenlaiseen toimintaan, johon se vain pääsee mukaan. Kaikki rodun yksityiskohdat antavat vaikutelman toiminnallisuudesta. Beagleajue täydessä vauhdissa on hieno näky, kun koirat ovat keskittyneenä metsästykseen päät alhaalla ja hännät tarmokkaasti pystyssä. 1500-luvulla Henrik VIII:n ja Elisabet I:n aikoina esiintyi myös karkeakarvaisia beagleja, jotkut niistä olivat niin pieniä, että niitä pystyi kantamaan metsästystakin taskussa. Koko on kasvanut vuosien varrella, mutta yhä edelleen joskus syntyy pienikokoisia ”taskubeaglena” tunnettuja yksilöitä.

YLEISVAIKUTELMA: Vankka, tiivisrakenteinen ajokoira, jalon voimakas mutta ei karkea. TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Kuono- ja kallo-osa mahdollisimman samanpituiset. Korkeus kyynärpäästä säkään noin puolet koiran säkäkorkeudesta.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Iloinen ajava koira, jonka pääasiallinen tehtävä on jäniksen ajaminen hajujälkeä seuraamalla.. Rohkea ja hyvin aktiivinen, sisukas ja määrätietoinen. Valpas, älykäs, tasapainoinen ja ystävällinen. Ei vihainen eikä arka.

PÄÄ: Keskipitkä, voimakas olematta karkea. Nartun pää on sirompi. Ei ryppyjä eikä poimuja. Kallo: Hieman kaareva, kohtalaisen leveä, vähäinen niskakyhmy. Otsapenger: Selvästi erottuva. Mahdollisimman tarkkaan koko pään pituuden puolivälissä. Kirsu: Leveä, mieluiten musta, vaaleammilla koirilla se voi olla vähemmän pigmentoitunut. Sieraimet suuret. Kuono: Ei suippo. Huulet: Kohtalaisen täyteläiset. Leuat / hampaat: Leuat voimakkaat. Täydellinen ja säännöllinen leikkaava purenta, ts. yläetuhampaat ovat tiiviisti alaetuhampaiden ulkopintaa vasten. Hampaat kohtisuorassa leukoihin nähden. Silmät: Tumman- tai pähkinänruskeat, suurehkot, eivät syvälle painuneet eivätkä ulkonevat, verrattain kaukana toisistaan. Ilme vetoavan lempeä. Korvat: Pitkät, kärkiosastaan pyöreät, lähes kirsun kärkeen ulottuvat. Matalalle kiinnittyneet, ohuehkot, kauniisti poskenmyötäisinä riippuvat.

KAULA: Riittävän pitkä, jotta koiran on helppo työskennellä maavainuisesti, hieman kaareva, niukasti löysää kaulanahkaa.

RUNKO: Tasapainoinen, lyhyt lanneosa. Ylälinja: Vaakasuora ja tasainen. Lanne: Lyhyt, mutta tasapainoinen, voimakas ja joustava. Rintakehä: Syvä, kyynärpäiden alapuolelle ulottuva. Kylkiluut hyvin kaareutuneet, rintakehä pitkä. Alalinja ja vatsa: Vatsaviiva vain hieman nouseva.

HÄNTÄ: Vahva, keskipitkä. Korkealle kiinnittynyt ja iloisesti pystyssä, mutta ei selän päälle kaartunut eikä tyvestä eteenpäin kääntynyt. Hyvä karvoitus, alapuolella runsaampi.

RAAJAT

ETURAAJAT: Lavat: Viistot, ei raskaat. Kyynärpäät: Tiiviisti rungon myötäiset, eivät sisä- eivätkä ulkokierteiset. Kyynärvarret: Suorat, kunnolla rungon alle sijoittuneet, vahva- ja pyöreäluiset, eivätkä alaspäin ohenevat. Välikämmenet: Lyhyet. Etukäpälät: Tiiviit ja kiinteät, eivät ns. jäniksenkäpälät. Varpaat hyvin kaarevat, päkiät vahvat. Kynnet lyhyet.

TAKARAAJAT: Reidet: Lihaksikkaat. Polvet: Hyvin kulmautuneet. Kintereet: Vankat, yhdensuuntaiset ja matalat. Takakäpälät: Tiiviit ja kiinteät, eivät ns. jäniksenkäpälät. Varpaat hyvin kaarevat, päkiät vahvat. Kynnet lyhyet.

LIIKKEET: Selkä liikkeessä vaakasuora, vakaa ja kiinteä. Askel pitkä, vapaa ja matala. Takaraajoissa hyvä työntö. Liikkeet eivät edestä korkeat, kauhovat tai kerivät, eivätkä takaa ahtaat.

KARVAPEITE Karva: Lyhyt, tiheä ja säänkestävä. Väri: Kolmivärinen (musta, ruskea ja valkoinen); sini-valko-ruskea; laikullinen (riistanväriset, erisävyiset keltaiset, punaruskeat tai mustat laikut valkoisella pohjalla), täysin valkoinen. Kokonaan valkoista lukuun ottamatta kaikki yllä mainitut värit voivat esiintyä pienipilkkuisena, ns. kimona. Muita värejä ei sallita. Hännän kärki valkoinen.

KOKO: Ihannekorkeus 33 – 40 cm.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin sekä sen kykyyn toimia perinteisessä käyttötarkoituksessa.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET: • Vihaisuus tai liiallinen arkuus. • Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin. Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä, rakenteeltaan rodunomaisia koiria.